Статии

Свързани ли са здравето на червата и имунитетът? Разберете истината

imunitet cherva

Има някои факти за живота, които са неоспорими. Например, тялото ви е пренаселено от бактерии и това не е непременно лошо. Всъщност то приютява около 10 пъти повече бактериални клетки от човешките клетки. Те живеят върху кожата ви, в дихателните ви пътища и в цялата ви храносмилателна система. 

Всеки от нас придобива тези бактерии по време на раждането и през първите няколко години от живота – и те щастливо съжителстват с нас в общности, известни като микробиоми. Най-големият микробиом в тялото ви се намира в червата и е дом на до 1000 различни вида бактерии. Докато някои от тези бактерии могат да причинят инфекция, повечето са безвредни и всъщност помагат за поддържане на добро здраве. 

Вашият бактериален състав – известен като микробиота – насърчава здравословния растеж и ви предпазва от вредни нашественици. По-конкретно, микробиотата в червата помага да смилате храната, укрепва имунната система и чревната бариера, което предотвратява преминаването на патогени и други вредни вещества в кръвта. 

И ако трябва да отговорим на въпроса от заглавието накратко, да, определено има връзка между здравето на червата и имунитета ви. И тук ще я разгледаме по-детайлно, защото има много интересни неща!

Как червата ви влияят на имунитета – поглед отблизо

Нека надникнем по-задълбочено в това как червата ви влияят на имунната система. Както всяка повърхност на тялото ви, лигавицата на стомашно-чревния тракт е покрита с бактерии. Тази микроекосистема (или вашия микробиом) играе голяма роля за вашето здраве – и особено за насърчаване на здрава имунна система. 

Това има смисъл, тъй като около 70 процента от имунната ви система живее в червата. Връзката между вашата имунна система и червата ви е симбиотична. Те са еволюирали заедно, за да елиминират вредните патогени и да гарантират, че тялото ви е защитено. Чревният микробиом действа като футболен вратар и учи ключовите имунни клетки (като Т-клетки) да различават патогените от вашата собствена тъкан. Когато вредните патогени успеят да атакуват, тези Т-клетки медиират ситуацията и унищожават заразените клетки. Този процес е известен като клетъчно-медииран имунитет.

Поддържането на здрав микробиом и от своя страна – на здрава имунна система може да е успешно, ако направите няколко промени в ежедневните си навици. Първо, тъй като прекомерната употреба на домакински почистващи препарати и дезинфектанти за ръце на химическа основа може да наруши баланса на вашата микробиота, важно е да изберете дезинфектанти с по-малко вредни съставки (ако използвате такива). 

Също така е важно да подкрепите вашите полезни бактерии с пребиотици. Пребиотиците са просто несмилаеми фибри, които действат като храна за вашите пробиотични бактерии, помагайки им да се множат. Можете също така да помогнете за поддържането на здрав микробиом с дневна доза пробиотици.

Връзката на здравето на червата с имунитета

Връзката между здравето на червата и имунитета е критична област на интерес в медицинските изследвания, разкривайки, че здравето на червата пряко влияе върху ефикасността на имунната ни система. Червата са покрити с широка мрежа от неврони и са дом на по-голямата част от нашите имунни клетки. Това ги прави основна област за имунологични реакции. Чревната микробиота играе съществена роля в обучението и регулирането на имунната система, както вече стана ясно, че помага за разграничаване на вредните нашественици и собствените клетки на тялото.

Изследванията подчертават как балансираната чревна микробиота помага за поддържането на ефективен имунен отговор. Например, някои чревни бактерии могат да произвеждат вещества, които засилват лигавичната бариера – първата линия на защита на тялото срещу патогени. Освен това, здравият микробиом може да стимулира производството на антитела, повишавайки способността на организма да се бори с инфекции от различен тип.

Фактори, влияещи върху здравето на червата

Различни фактори могат да повлияят на здравето на червата, засягайки както храносмилането, така и имунната функция:

  • Диета и хранене: Храната, която ядете, играе решаваща роля при определяне на състава на чревната микробиота. Диета, богата на фибри, като плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни, насърчава разнообразен и стабилен микробиом. Обратно, диетите с високо съдържание на мазнини и захар могат да доведат до дисбаланс, известен като дисбиоза, което може да повлияе негативно на имунните реакции.
  • Антибиотици и лекарства: Въпреки че са от съществено значение за лечението на инфекции, антибиотиците могат да нарушат естествения баланс на чревния микробиом, като убиват както вредните, така и полезните бактерии. Този дисбаланс може да има краткосрочни и дългосрочни ефекти върху имунната функция.
  • Стрес и начин на живот: Хроничният стрес може да промени чревната подвижност и секреция, както и цялостната среда на червата, което от своя страна засяга състава на микробиома и имунните реакции. Редовните упражнения и техники за управление на стреса, като медитация, могат да помогнат за поддържането на здрави черва.

Пробиотици за жени и за мъже – има ли разлика?

За мъжете пробиотиците, които могат да бъдат особено полезни, включват Lactobacillus acidophilus и Bifidobacterium bifidum, които могат да помогнат за поддържане на здравето на храносмилането и потенциално да подобрят имунната функция. Lactobacillus reuteri е изследван за ползите му при поддържане на урогениталното здраве.

За жените Lactobacillus rhamnosus и Lactobacillus reuteri често се препоръчват поради техния потенциал да поддържат здравето на вагината и пикочните пътища. Lactobacillus acidophilus също може да помогне за поддържане на баланса на полезните бактерии във вагиналната флора, заедно с насърчаването на здравето на уринарния тракт. Специално за здравето на пикочните пътища е предназначена формулата с пробиотици Bio-Kult® Pro-Cyan / Био-Култ Про-Циян – 45 капсули.

За децата е установено, че някои пробиотици са особено полезни в подкрепа на развиващата се храносмилателна и имунна система:

  • Lactobacillus rhamnosus GG (LGG) – Един от най-изследваните пробиотични щамове за деца, известен с това, че намалява диарията и помага при лечението на атопичен дерматит при кърмачета.
  • Bifidobacterium lactis – Помага за подобряване на редовността на червата при деца и засилва техните имунни реакции.
  • Saccharomyces boulardii – Пробиотик на основата на дрожди, ефективен при намаляване на продължителността и честотата на диарийните епизоди при деца.
  • Lactobacillus reuteri – Известно е, че намалява симптомите на колики при кърмачета и подобрява стомашно-чревното здраве.

Източници на пробиотици

За регулиране на чревната микробиота и осигуряване на най-добрият ѝ състав са нужни пробиотици. Тях може да набавите по различни начини, чрез диета и хранителни добавки. С какво да се храните избирате вие, а ние можем да дадем предложения за няколко пробиотични формули с богат състав:

Bio-Kult® Candea / Био-Култ® Кандеа – 60 капсули – специална формула за здравето на червата. Съдържа 7 щама живи бактерии, които нормално населяват храносмилателната система и доказано преживяват високата киселинност на стомаха. Bio-Kult Candéa е подходящ за прием от мъже, жени и деца.

Bio-Kult® BOOSTED / Био-Култ Буустед – 30 капсули – формула с подсилен състав – по-големи количества пробиотици, подходяща за хора с отслабен имунитет, както и по време на пътуване или след продължителна употреба на антибиотици.

Bio-Kult® Everyday / Био-Култ® Ежедневен пробиотик – 30 капсули – формула за ежедневен прием с 14 щама живи пробиотични бактерии.

Всички продукти с марка BioKult не съдържат ГМО, глутен, оцветители или ароматизанти. Подходящи са за ежедневна употреба като част от здравословния начин на живот и са подкрепени с клинични изследвания, така че да сте сигурни, че получавате най-добрите пробиотици. 

Препоръчани продукти

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *