Статии

Невидимата заплаха – кандидоза

1f57c76d2114c31335572a456f290db9730c9c67

С промените в медикаментозните и хирургичните терапевтични модели през последните три десетилетия, гъбичките (дрождите) се очертават като една от основните причини за заболявания при хората. Най-разпространена от дисеминираните микози остава кандидозата, варираща от повърхностни кожно-лигавични до системни инфекции, които могат да бъдат живото-застрашаващи.

candidCandida albicans причинява по-инвазивни инфекции, отколкото всяка друга гъбичка и е най-честата причина за опортюнистична гъбична инфекция в световен мащаб. Удивителна е нейната способност да расте и съществува в различни морфологични форми.  От тях е най-важна ролята на хифната форма за причиняване на заболяване чрез нахлуване в епителните клетки и тъканно увреждане. Candida albicans е коменсал /изгода само за единия организъм/, който нормално колонизира кожата, стомашно-чревния и репродуктивния тракт. Non-Candida albicans видовете също са патогени, които могат да колонизират човешките кожни и лигавични повърхности и да предизвикват кандидоза, макар и с по-ниска честота.

Основни видове кандидози:

1. Лигавични кандидози:

Орофарнигеална кандидоза – Candida е част от нормалната микробиота в устната кухина в около 30 до 50% от населението. Основните предразполагащи условия включват намалена секреция на слюнка, епителни промени и локални лигавични заболявания, промени в коменсалната флора, диета с високо съдържание на въглехидрати, зъбни протези. Съществуват различни видове орофарингеална кандидоза.

Генитална кандидоза – вагинит или вулвовагинит, баланит или  баланопостит. Засягат се по-често жените. Обикновено растежът на гъбичките се потиска от друг микроорганизъм – Lactobacillus acidophilus. Те са част от естествената  вагинална микробиота, която осигурява здравословна среда и киселинност. Тези условия са и бариера за навлизането на патологични микроорганизми. При отслабване на защитните сили възниква дисбаланс в съотношението им, което води до нарастване на някои от тях и става причина за инфекция. Провокиращите фактори и причините за кандидоза на гениталиите могат да бъдат прием на антибиотици (дори и от партньора), фимоза, повишени нива на кръвна захар и наличие на захарен диабет, чести гъбични инфекции при партньора, промени в имунитета, често измиване и създаване на влажна среда на гениталиите, приложение на локални измиващи продукти, лубриканти, антисептици, кондоми, механично дразнене от дрехи, работа или дълъг престой в среда с повишена температура и влажност.

2. Кожни кандидози 

Обикновено са вторична инфекция на кожата, кожните придатъци и телесните гънки при предразположени пациенти. Проявяват се като остра или хронична инфекция с локализирана или генерализирана форма. Спектърът на кожни кандидози включва дерматит под памперсите (дайпер дерматит), интертриго, фоликулит, отомикоза, интертриго между пръстите, онихия и паронихия.

3. Инвазивни кандидози 

Тежката органо-инвазивна или системна, разпространена по кръвен път кандидоза се характеризира с разпръскване на клетките на Candida в почти цялото тяло с тенденция за създаване на абсцеси в жизненоважни органи, нарушавайки техните функции, което води до смъртност в ~ 50% от случаите, независимо от приложението на интензивна противогъбична терапия.

4. Кандидемия

bact candВидовете Candida са четвъртата водеща причина за придобити в болнични условия инфекции на кръвообращението. През последните години приблизително половината от съобщените случаи се дължат на Non-Candida albicans видове. Степента на смъртност от кандидемия е по-висока и варира от 13 до 90%. Основният вход е стомашно-чревния тракт, а главните рискови фактори за кандидемия са сериозни увреждания на кожните и лигавичните бариери (поради операционни рани, интубация или съдови катетри), както и колонизацията им вследствие използването на широкоспектърни антибиотици.

5. Бременност и кандидоза 

70% от бременните жени развиват гъбична инфекция поне еднократно в този период. Механизмите, чрез които бременността насърчава колонизацията на кандида, са комплексни. По време на бременността нивата на двата хормона прогестерон и естроген са повишени. Прогестеронът има потискащ ефект върху противогъбичната активност на неутрофилите, а естрогенът намалява способността на вагинални епителни клетки да инхибират растежа на Candida albicans и имуноглобулините във вагиналните секрети, което води до повишена уязвимост на бременните жени към вагинална кандидоза. По-високото ниво на естроген по време на бременността причинява производство на повече гликоген от вагината, което улеснява растежа на гъбичките. Допълнителни фактори, като гестационен диабет, честа антибиотична терапия, HIV инфекция, също предразполагат жените към развитие на остра или хронична кандидоза. По-вероятно да се развие гъбична инфекция при прием на антибиотици, особено ако се употребяват често или за продължително време. Рискът от гъбична инфекция съществува в такива случаи, тъй като антибиотиците убиват не само бактериите, към които са насочени, но и могат да повлияят на нормалните защитни бактерии във вагината, позволявайки свръхрастеж на гъбичките.

От особено значение за бременната жена и бъдещото новородено е установяването на гъбична инфекция в последния месец на бременността. Поради факта, че тя обхваща влагалището, през което ще се роди бебето, е важно инфекцията да бъде търсена и лекувана непосредствено преди раждането.

6. Чревна кандидоза 

cand colСпоред съвременни проучвания, високи нива на колонизация с Candida често се наблюдават при пациенти с язви и възпалителни чревни заболявания (IBD). Това може да е вследствие на актуалните лечения за тези състояния, които включват антибиотици или имуномодулатори. От друга страна, присъствието на Candida забавя оздравяването и изостря заболяването. Образува се порочен цикъл, при който възпалението стимулира колонизацията на Candida,  а тя забавя оздравителния процес.

Ако подозирате, че имате гъбична инфекция, консултирайте се с Вашия лекуващ лекар. Той ще предприеме изследвания, за да се потвърди диагнозата и да изключи други състояния, които могат да причинят симптомите Ви. Не е добра идея да се опитвате да си поставяте диагноза и да провеждате лечение сами. Вашите симптоми могат да бъдат причинени от друго състояние, а това ще забави правилното лечение. Био-Култ Кандеа е подходящ пробиотик за гъбички.