Статии

Lactobacillus и здравето на червата: Ключът към по-добър живот

lactobacillus

Със сигурност сте чували за Lactobacillus bulgaricus – откритието на д-р Стамен Григоров от преди повече от век. А замисляли ли сте се някога защо чревното здраве е толкова важно за общото ни благосъстояние и каква е ролята на Lactobacillus бактериите? Ще подскажем малко: те са фундаментални за добро храносмилане и силен имунитет, но има и още. 

В този блог пост ще разгледаме уникалните свойства на Lactobacillus и как те помагат за подобряване здравето на нашите черва. Нека заедно открием как пробиотиците могат да ни помогнат да живеем по-здравословен живот.

Какво представляват Lactobacillus бактериите?

Lactobacillus бактериите са род млечнокисели бактерии, които са част от групата на пробиотиците. Те са известни най-вече със своите ползи за здравето на храносмилателната система. Тези бактерии се намират естествено в човешкото тяло, особено в стомашно-чревния тракт, както и във ферментирали храни като кисело мляко, кефир и други млечни продукти. Lactobacillus помагат за поддържане на баланса на чревната микрофлора, предотвратяват разрастването на вредни бактерии, подпомагат храносмилането и абсорбцията на хранителни вещества, и могат да подобрят функцията на имунната система.

Ключови ползи за здравето от щамовете Lactobacillus

Щамовете Lactobacillus предлагат няколко ключови ползи за здравето, които допринасят за цялостното благосъстояние:

  • Здраве на храносмилането: Те помагат при разграждането на храната, усвояването на хранителни вещества и дори могат да предотвратят стомашно-чревни разстройства като синдром на раздразнените черва (IBS). Редовната консумация на Lactobacillus чрез ферментирали храни или добавки може да подобри подвижността и целостта на червата.
  • Подкрепа на имунната система: Щамовете Lactobacillus допринасят за укрепване на бариерата на чревната лигавица, критичен компонент на имунната система, който действа като първа линия на защита срещу патогени. Това подобрение помага на тялото да устои и да се бори с инфекциите по-ефективно. Освен това те модулират имунните реакции, което може да предотврати прекомерно възпаление.
  • Лактозна непоносимост: Някои щамове Lactobacillus произвеждат лактаза, ензимът, необходим за смилането на лактозата. Това е захарта, намираща се в млякото и млечните продукти. Хората с непоносимост към лактоза, които не произвеждат достатъчно лактаза по естествен път, могат да се възползват от тези щамове, виждайки намаляване на симптоми като подуване на корема, газове и диария след консумация на млечни продукти.
  • Предотвратяване на диария: Те са ефективни при предотвратяване и лечение на различни форми на диария, включително диария, свързана с антибиотици.
  • Намаляване на алергиите: Изследванията показват, че Lactobacillus може да повлияе на имунния отговор на организма към обичайните алергени, намалявайки честотата и тежестта на алергичните реакции и състояния като екзема, особено при деца. Смята се, че способността на този пробиотик да модулира имунната функция е в основата на тези ползи.
  • Здраве на жените: Lactobacillus играе жизненоважна роля в поддържането на здрава вагинална флора, което помага за предотвратяване на растежа на вредни бактерии и дрожди. Редовната употреба на пробиотици, съдържащи щамове Lactobacillus, може да помогне за предотвратяване на често срещани женски проблеми като гъбични инфекции и бактериална вагиноза, като допринася за цялостното репродуктивно здраве.

Ключови щамове Lactobacillus за здравето ви

Определени щамове от този вид могат да осигурят целенасочени ползи, било то за червата, храносмилането, симптоми на непоносимости и други. Ето някои от ключовите щамове Lactobacillus, които са особено полезни за здравето:

Lactobacillus acidophilus

Този щам е от решаващо значение за подобряване на здравето на червата чрез улесняване на храносмилането на лактозата и укрепване на чревната бариера, което помага да се блокира навлизането на патогени в кръвния поток. Той е особено полезен за тези, които страдат от непоносимост към лактоза, като подобрява способността им да преработват млечни продукти без дискомфорт.

Lactobacillus gasseri

Признат за ролята си в управлението на теглото, този пробиотичен щам помага за регулиране на метаболизма и намаляване на телесните мазнини. Той също така повишава имунната функция, като повишава устойчивостта на организма към често срещани заболявания, като поддържа цялостното здраве и уелнес.

Lactobacillus reuteri

Този универсален щам предлага широка гама от ползи за здравето. Той облекчава стомашно-чревния дистрес чрез балансиране на чревната микробиота и намаляване на възпалението. Освен това, L. reuteri насърчава здравето на устната кухина, като инхибира растежа на вредни бактерии в устата, като по този начин предотвратява кариеса и заболяванията на венците.

Lactobacillus rhamnosus

Особено ефективен при превенцията и лечението на диария, този щам стабилизира чревната микробиота и подобрява здравето на червата. Също така е известен с потенциала си за облекчаване на симптомите на синдрома на раздразнените черва (IBS), включително подуване на корема, спазми и нередовни движения на червата.

Lactobacillus helveticus

Обикновено използван при ферментацията на млечни продукти, този щам подпомага разграждането на лактозата, което прави млечните продукти по-смилаеми за тези с непоносимост към лактоза. Той също така допринася за производството на биоактивни пептиди, които могат да понижат кръвното налягане и стреса.

Lactobacillus johnsonii

Този щам е важен за поддържането на балансирана чревна микробиота, която е от съществено значение за оптималното храносмилане и усвояване на хранителните вещества. Той също така играе роля в инхибирането на растежа на вредни бактерии, насърчавайки здравословна среда на храносмилателния тракт.

Lactobacillus plantarum

Този щам се отличава със своята гъвкавост и устойчивост, способен да оцелее при различни нива на рН в храносмилателния тракт. L. plantarum е ефективен при облекчаване на възпаление и симптоми на синдром на раздразнените черва, като подуване на корема и коремна болка. Освен това подобрява чревната бариера, осигурявайки защита срещу патогени.

Lactobacillus salivarius

Известен със способността си да подобрява оралното здраве, L. salivarius често се среща в устата и червата. Той произвежда вещества, които се борят с вредните бактерии, като намаляват появата на кариес и заболявания на венците. Освен това има потенциални ползи за здравето на червата, като помага за намаляване на чревното възпаление и поддържа нормален имунен отговор.

Източници на Lactobacillus 

Щамовете Lactobacillus могат да бъдат намерени както в хранителни източници, така и в хранителни добавки. Ето някои често срещани диетични източници, за да си ги осигурите първо чрез храната:

  • Кисело мляко: Един от най-добрите източници на Lactobacillus, особено тези, обозначени с „живи и активни култури“.
  • Кефир: Ферментирала млечна напитка, която обикновено съдържа различни пробиотични бактерии, включително няколко щама Lactobacillus.
  • Кисело зеле: ферментирало зеле, което естествено съдържа Lactobacillus бактерии.
  • Комбуча – естествено газирана напитка с пробиотици.

Хранителните добавки също са подходящ източник на пробиотици, ако не ядете достатъчно от тези храни. Щамовете Lactobacillus са достъпни под формата на капсули или таблетки в различно съотношение. Тези добавки са предназначени да доставят висока концентрация на пробиотици директно в червата и са особено подходящи, ако имате проблеми с храносмилането, чревна дисбиоза, болест на Крон или други стомашно-чревни проблеми.

Една от нашите пробиотични формули с максимално съдържание на Lactobacillus  е Bio-Kult BOOSTED / Био-Култ Буустед – 15 капсули. В нея има цели 7 щама Lactobacillus! Друга опция е Bio-Kult® Everyday / Био-Култ Ежедневен пробиотик – 60 капсули  с 8 щама или Bio-Kult® Candea / Био-Култ® Кандеа – 60 капсули с 4 щама.

Препоръчани продукти

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *