Ролята на пробиотиците в превенцията на хранителни алергии при бебета и малки деца

Съдържание
За всеки родител осигуряването на здравето и щастието на децата безспорно е с най-висок приоритет. И все пак през последните години се забелязва тревожна тенденция: случаите на хранителни алергии сред децата нарастват. През 2022 г. 18,9% от децата са имали сезонна алергия, 10,8% са имали екзема, а 6,8% са имали хранителна алергия. Според друг надежден източник – Food Allergy Research & Education, близо 5,6 милиона деца под 18-годишна възраст имат хранителни алергии – това е едно на 13 деца или приблизително две във всяка класна стая.
Установено е, че цели 90% от хранителните алергии възникват към едни и същи осем храни: фъстъци, яйца, краве мляко, ядки, соя, миди, риба и пшеница. Алергичните реакции към рибата, мидите, ядките и фъстъците обикновено са най-тежки. От леки обриви до тежка анафилаксия, тези алергии не само нарушават ежедневието, но могат също да доведат до значително безпокойство за родителите.
В такива обстоятелства трябва не просто да се ограничат потенциалните алергени, а и да се търси естествен, проактивен подход за намаляване на риска от такива реакции. В такъв подход категорично имат място пробиотиците – малки, полезни бактерии, които привличат вниманието заради потенциала си да предпазват от хранителни алергии, като поддържат здрави червата на децата.
В днешната статия ще проучим как пробиотиците могат да играят ключова роля за намаляване на случаите на хранителни алергии при бебета и малки деца, подкрепени от науката, както и някои практически съвети за родителите.
Какво представляват хранителните алергии и защо се срещат все повече?
Хранителните алергии се появяват, когато имунната система погрешно идентифицира безвреден хранителен протеин като заплаха, предизвиквайки алергична реакция. Симптомите могат да варират от леки (сърбеж, копривна треска) до тежки (затруднено дишане, анафилаксия). Обикновено алергените при децата включват мляко, яйца, фъстъци, ядки, пшеница, соя, риба и миди.
Разпространението на хранителните алергии се е увеличило драстично през последните няколко десетилетия. Според последните проучвания до 8% от децата по света са засегнати. Но защо? Роля за това имат множество фактори:
- Фактори на околната среда: Намалено излагане на микроби поради градския живот и прекомерната хигиенизация („хигиенната хипотеза“).
- Диетични промени: Ранно въвеждане на преработени храни и намален прием на естествени, богати на пробиотици храни.
- Дисбаланс на чревното здраве: Разрушеният чревен микробиом може да компрометира способността на имунната система да разграничава вредните от безвредните вещества.
Тези фактори подчертават значението на чревното здраве при формирането на имунните реакции на детето и намаляването на рисковете от алергия.
За връзката между червата и имунната система в ранна детска възраст
По време на ранното детство червата играят основна роля в развитието на имунната система. Той е обитаван от трилиони микроби, които формират чревния микробиом, разнообразна екосистема, която влияе върху много аспекти на здравето.
Забележително е, че около 70-80% от имунните клетки на тялото се намират в червата, което го прави критично важен за имунната регулация.
От раждането чревният микробиом започва да се развива, оформен от фактори като начин на раждане (вагинално раждане или цезарово сечение), кърмене, диета и излагане на околната среда. Този микробиом помага на имунната система да прави разлика между вредни и безвредни вещества, включително хранителни протеини. Здравият чревен микробиом при бебета и деца поддържа:
- Имунна толерантност: Помага на имунната система да развие толерантност към незастрашаващи антигени, като тези, открити в храната.
- Контрол на възпалението: Регулира имунните реакции, предотвратявайки ненужно възпаление, което може да доведе до алергични реакции.
- Цялост на чревната бариера: Лигавицата на червата действа като бариера, предотвратявайки навлизането на вредни вещества в кръвта. Здравият микробиом укрепва тази бариера, намалявайки вероятността от „спукани черва“, които могат да допринесат за хранителни алергии.
- Нарушенията в микробиома на червата в ранна детска възраст – причинени от антибиотици, инфекции или небалансирана диета – могат да доведат до отслабена имунна система и да увеличат риска от развитие на алергии.
Ето защо първите 1000 дни от живота (от зачеването до втория рожден ден на детето) се считат за критичен прозорец за оформяне на здравето на червата и имунната система.
Как пробиотиците могат да помогнат за предотвратяване на хранителни алергии при бебета и малки деца?
Пробиотиците са живи микроорганизми, които осигуряват ползи за здравето, като поддържат микробиома на червата в добро състояние. Те играят ключова роля в насърчаването на здравословна връзка между червата и имунната система, което може да помогне за намаляване на риска от хранителни алергии. Ето по какви начини става това:
1. Укрепване на чревната бариера
Пробиотиците подобряват целостта на чревната лигавица, като подпомагат производството на муцини и протеини с плътна връзка. Това намалява риска от висока чревна пропускливост, при която алергените преминават през отслабена чревна бариера и предизвикват имунни реакции. По-силната чревна бариера помага да се предотврати навлизането на алергени в кръвния поток, намалявайки вероятността от алергични реакции.
2. Модулиране на имунния отговор
Някои пробиотични щамове могат да модулират имунната система чрез изместване на баланса между провъзпалителни и противовъзпалителни пътища. Това включва намаляване на активността на имунните клетки, отговорни за алергичните реакции (Th2 клетки), като същевременно насърчава регулаторните Т-клетки, които потискат ненужните имунни реакции.
3. Насърчаване на имунната толерантност
Пробиотиците помагат за развиване на орална толерантност към хранителни антигени, обучавайки имунната система да приема, вместо да реагира на безвредни протеини. Този процес е от решаващо значение през ранното детство, когато имунната система все още съзрява.
4. Намаляване на възпалението на червата
Възпалението в червата може да изостри алергичните реакции. Пробиотиците произвеждат късоверижни мастни киселини (SCFA), като бутират, които имат противовъзпалителни ефекти. Тези съединения спомагат за създаването на чревна среда, по-малко благоприятна за възпаление и по-поддържаща балансирана имунна система.
5. Възстановяване на микробния баланс
Дисбиозата или дисбалансът в микробиома на червата е свързан с повишен риск от алергии. Пробиотиците помагат за възстановяване на микробния баланс чрез заселване на червата с полезни бактерии и премахване на вредните патогени.
6. Клинично проучени щамове за превенция на алергии
Изследванията идентифицират специфични пробиотични щамове с положителни ефекти за намаляване на риска от алергия. Например:
- Lactobacillus rhamnosus GG: Известно е, че намалява риска от екзема, състояние, често свързано с хранителни алергии.
- Bifidobacterium breve: Поддържа балансиран микробиом и намалява възпалението.
- Lactobacillus casei: Подобрява функцията на чревната бариера и намалява алергичната сенсибилизация.
- Bifidobacterium longum: Помага за регулиране на имунните реакции и намаляване на чревното възпаление.
Bio-Kult® Infantis / Био-Култ® Инфантис съвсем на място се вписва в текущия контекст, защото това е научно разработен продукт за храносмилателната система на кърмачета, бебета и малки деца с пробиотици. В състава му влизат 7 живи бактериални щама, фруктоолигозахариди (FOS) и Витамин С, за да подкрепи развиващата се чревна флора на най-малките. По-конкретно, полезните пробиотични щамове за вашето дете в Био-Култ® Инфантис са:
- Lactobacillus paracasei PXN® 37™
- Lactobacillus rhamnosus PXN® 54™
- Streptococcus thermophilus PXN® 66™
- Lactobacillus helveticus PXN® 35™
- Bifidobacterium breve PXN® 25™
- Bifidobacterium infantis PXN® 27™
- Lactobacillus bulgaricus PXN® 39™
Комбиниране на пробиотици с други интервенции
Пробиотиците са най-ефективни, когато се комбинират с други полезни мерки, като например:
- Кърмене: Кърмата осигурява естествени пребиотици и пробиотици, които подхранват чревния микробиом на бебето.
- Диетично разнообразие: Въвеждането на разнообразие от цели, богати на хранителни вещества храни по време на отбиването поддържа микробното разнообразие, ключов фактор за имунното здраве.
- Избягване прекомерна употреба на антибиотици: Ограничаването на ненужните антибиотици може да помогне за запазване на естествения баланс на чревните бактерии.
Продуктът Био-Култ® Инфантис е подходящ за кърмачета, бебета и малки деца, като се приема под формата на сашета. Цялата информация ще откриете в описанието на Bio-Kult® Infantis / Био-Култ® Инфантис, а ние оставаме на разположение за въпроси и поръчки. Следете блога ни, където ще намерите винаги актуална информация за чревното здраве на вашето дете.