Статии

Saccharomyces Boulardii: малък гигант за здравето на червата при възрастни и деца

Saccharomyces Boulardii

Представете си следната ситуация: стягате багажа за семейна почивка. Тръгвате на  мечтаната ваканция с вашето семейство, но тя се превръща в кошмар от стомашни неразположения, престой в тоалетната или в болницата. Или пък вълнуващият първи ден на детето ви в училище е помрачен от нов пристъп на стомашни проблеми. Нито един от двата варианта не е приятен, нали?

Храносмилателните здравословни проблеми са често срещана и ежедневна борба за мнозина, засягаща както качеството на живот, така и цялостното здраве. Но какво ще стане, ако има естествено, ефективно решение, което е подходящо не само за възрастни, но и за деца?

Представяме ви Saccharomyces boulardii – уникална, мощна мая, която действа като пробиотик. Въпреки че името може да звучи като нещо от научно-фантастичен роман, този приятелски настроен микроорганизъм може да бъде героят, който очаквате. 

За разлика от своите бактериални братовчеди в света на пробиотиците, Saccharomyces boulardii идва със завладяваща предистория и списък от предимства, които отговарят на храносмилателните нужди както на млади, така и на възрастни.

В тази статия се задълбочаваме в това как тази забележителна мая не само поддържа здрава храносмилателна система, но също така укрепва имунната система, което я прави задължителна част от грижата за вас и вашето семейство. Независимо дали се изправяте пред случайни стомашни разстройства или продължаващи храносмилателни проблеми, Saccharomyces boulardii предлага естествен подход за поддържане на здравето на червата, който няма да искате да пренебрегвате.

За тези, които обичат да гледат видеоклипове, може да видят Saccharomyces boulardii в действие тук: Механизъм на действие на Saccharomyces boulardii CNCM I-745.

Какво е Saccharomyces Boulardii?

Saccharomyces boulardii не е обикновен пробиотик. Първоначално изолиран от плодовете личи и мангостин през 1923 г. от френския учен Анри Булар, този тропически щам дрожди оттогава се е превърнал в мощен съюзник в търсенето на по-добро здраве на червата. 

За разлика от много пробиотици, които са бактериални, като тези от семействата Lactobacillus или Bifidobacterium, Saccharomyces boulardii е непатогенна мая. Това разграничение е от решаващо значение, тъй като притежава някои уникални свойства, които бактериалните пробиотици нямат, включително вродената му резистентност към антибиотици. Тази устойчивост му позволява да поддържа ефективно присъствие в червата дори по време на антибиотично лечение, което често нарушава нормалните бактериални популации.

Устойчив на неблагоприятни влияния, Saccharomyces boulardii може да преживее стомашната киселинност с относителна лекота, гарантирайки, че достига до червата, където може да упражни своите полезни ефекти. Това е също т.нар. преходна мая, което означава, че преминава през червата след поглъщане, без да колонизира червата за постоянно. По време на преминаването си Saccharomyces Boulardii взаимодейства с чревната среда по начини, които значително облагодетелстват неговия гостоприемник.

Ползи за здравето на Saccharomyces Boulardii

Общи ползи за здравето на червата

Saccharomyces boulardii е широко изследван и е почитан заради способността си да подобрява здравето на червата. Той действа чрез множество механизми, като инхибиране на патогени, подпомагане на растежа на полезни чревни бактерии и укрепване на функциите на чревната бариера. Тези действия помагат за стабилизиране на флората на стомашно-чревния тракт и подобряване на цялостната му функция.

Антибиотик асоциирана диария

Едно от най-добре документираните предимства на Saccharomyces boulardii е неговата ефективност при предотвратяване и лечение на свързана с антибиотици диария. Антибиотиците, макар и полезни за борба с инфекциите, често нарушават естествения баланс на чревния микробиом, което води до диария. Освен това, антибиотичната резистентност е друг сериозен проблем, който все още няма категорично решение за всички.

Проучванията показват, че Saccharomyces boulardii може да помогне за намаляване на честотата на свързана с антибиотици диария, като противодейства на тези смущения. По този начин се поддържа по-здравословен баланс на чревната флора по време на антибиотично лечение.

Облекчение при други стомашно-чревни разстройства

Освен  свързана с антибиотици диария, Saccharomyces boulardii се оказва полезен при редица стомашно-чревни проблеми:

  • Инфекции с Clostridium difficile: Доказано е, че е ефективно допълнително лечение на инфекции с C. difficile, като помага за предотвратяване на рецидиви чрез инхибиране на растежа на C. difficile и ефектите на неговите токсини.
  • Диария на туриста: Този вид диария може бързо да провали пътувания в чужбина, но за Saccharomyces boulardii е установено, че е ефективно средство за намаляване на риска от развитие на това състояние, вероятно поради способността да се бори с патогени, които се срещат в нова среда.
  • Синдром на раздразнените черва (IBS) и възпалително заболяване на червата (IBD): За тези, които страдат от IBS или IBD, Saccharomyces boulardii може да помогне за справяне със симптомите чрез намаляване на възпалението и подпомагане на заздравяването на чревната лигавица.

Подкрепа за имунната система

Отвъд границите на червата Saccharomyces boulardii също играе важна роля в модулирането на имунния отговор на организма. Той подобрява способността на червата да отблъсква нахлуващите патогени и може да стимулира имунната система, за да осигури бърз отговор на инфекциите. Това двойно действие го прави безценен компонент не само за здравето на храносмилането, но и за цялостното имунно здраве.

Когнитивно здраве

Преките доказателства, свързващи Saccharomyces boulardii с подобрените когнитивни функции, са малко, но като цяло влиянието на пробиотиците върху здравето на червата може индиректно да облагодетелства когнитивното здраве чрез оста черва-мозък. Този комуникационен път между червата и мозъка предполага, че здравата чревна микробиота може да допринесе за по-добри резултати за психично здраве, като:

  • Регулира настроението: Промените в чревната флора са свързани с разстройства на настроението като депресия и тревожност. Като помага за балансиране на чревния микробиом, Saccharomyces boulardii потенциално може да има положително въздействие върху психичното здраве.
  • Подобри реакцията на стрес: Има някои доказателства, че пробиотиците могат да модулират реакцията на тялото на стрес, която включва неврологични компоненти. Чрез стабилизиране на чревната микробиота Saccharomyces boulardii може да помогне за смекчаване на физиологичните въздействия на стреса.

За финал

Saccharomyces boulardii се оказва малкият гигант за подобряване на храносмилателното здраве както при възрастни, така и при деца. Тази уникална мая не само облекчава чести храносмилателни проблеми и подкрепя имунната система, но също така предлага допълнителни ползи, като подобряване на когнитивните функции и управление на стреса чрез своето благотворно въздействие върху оста черва-мозък. 

Нейни добри източници са млечни продукти, включително краве прясно мляко, кисело мляко и сирене, ферментирали зеленчуци, Комбуча, както и хранителни добавки. Често последните са многощамови формули, така че търсете в състава тази полезна мая и ще се радвате на оптимално здраве на червата! 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *