Статии

Защо пробиотиците са незаменими за Вашето здраве

blogs july images 03

Вероятно доста често чувате думата “пробиотици” и знаете какво представляват? А знаете ли какви са ползите на тези малки и полезни бактерии?

Пробиотиците са живи микроорганизми, които, когато са налични в адекватни количества, осигуряват ползи за здравето на гостоприемника. В днешната татия изследваме значението на пробиотиците за човешкото здраве, като се фокусираме върху потенциала им да подобряват чревната флора, да стимулират имунните реакции и да допринасят за цялостното здраве. Като навлезем по-дълбоко в тази тема, ще разкрием науката зад пробиотиците, различните им видове и как включването им във вашата диета може да доведе до по-здравословен живот.

Какво представлява човешкият микробиом?

Човешкият микробиом е общност от бактерии, които обитават съвместно човешкото тяло. Доказано е, че обитават определени места, като това включва кожата, устната кухина, лигавицата, стомашно-чревния тракт, дихателните пътища, урогениталния тракт и млечната жлеза.

Човешкият чревен тракт се състои от над 1000 вида бактерии и други микроорганизми. Състои се от коменсални и патогенни бактерии, които в здрав индивид живеят в отношения на симбиоза.

Въпреки това, всякакви промени в тази микросреда, причинени от фактори, свързани с начина на живот, могат да нарушат този баланс. Това включва консумация на твърде много захар, което може да увеличи изобилието от патогенни бактерии в червата.

Други фактори, които могат да нарушат този баланс, включват стрес, лишаване от сън, липса на физическа активност, консумация на ултра-преработени храни и някои лекарства. Повечето от тези фактори са трудни за контролиране. Особено, тъй като тези фактори могат да си влияят един на друг. Например, стресът може да доведе до лишаване от сън, което може да доведе до умора и липса на физическа активност, както и консумацията на бързи въглехидрати, които са в изобилие в ултрапреработените храни.

В днешния забързан свят е трудно да отделите време за наблюдение и специално внимание към добро здраве на червата. В допълнение, разнообразието на чревния микробиом е индивидуално и се влияе от генетични фактори. Това може да затрудни разбирането и вземането на информирани решения относно здравето на червата.

Поради всички тези фактори едно добро решение е приемът на хранителни добавки, които могат да помогнат за поддържането на този баланс, известни като пробиотични формули.

Последици от лошо здраве на червата

Доказано е, че лошото здраве на червата допринася за развитието на определени състояния и заболявания, включително диабет тип 2, затлъстяване, синдром на раздразнените черва, болест на Крон и спектър от ракови заболявания. В допълнение, последните проучвания също свързват здравето на червата с повишен риск от развитие на някои невродегенеративни заболявания.

Доказано е също, че здравето на червата оказва силно влияние върху имунната система, тъй като 70–80% от имунните клетки, отговорни за активирането на имунния отговор, се намират в червата. Това може да увеличи риска от развитие на някои автоимунни заболявания.

Пробиотици за здравето на червата

Пробиотиците съдържат живи микроорганизми, които, когато се приемат редовно, могат да възстановят полезните микроорганизми в микробиома, възстановявайки здравословния баланс. Те имат няколко механизма, които им помагат да си възвърнат здравословния баланс, включително регулиране на имунната система чрез намаляване на рН на червата.

Това променя микросредата, като я прави неблагоприятна за определени патогени и намалява техния растеж и размножаване. Освен това пробиотиците могат да укрепят чревната бариера, намалявайки риска от увреждане от патогенни бактерии и състояния като синдром на пропускливи черва.

Синдромът на пропускливите черва възниква, когато чревната бариера е слаба и започват да се образуват големи пукнатини, които позволяват на несмлени бактерии и други молекули да преминат в кръвния поток. 

Доказано е, че това причинява възпаление и промени в микробиома на червата, което води до по-висок риск от развитие на автоимунни заболявания, както и синдром на раздразнените черва.

И така, приемът на пробиотици предотвратява натрупването на опортюнистични и патогенни бактерии, инхибира клетъчното увреждане и намалява възпалението, което може да помогне за модулиране на имунната система.

Какви пробиотици да приемате за добро здраве?

Пробиотиците са полезни за поддържане на добро здраве, като различни щамове служат за специфични цели. Нека видим някои ключови пробиотични щамове и техните положителни ефекти:

 • Lactobacillus acidophilus: Подобрява храносмилането и усвояването на хранителните вещества и поддържа имунната функция.
 • Bifidobacterium lactis: Помага в борбата с непоносимостта към лактоза и повишава имунната ефективност.
 • Lactobacillus plantarum: Известен със способността си да укрепва чревната бариера и да намалява стомашно-чревния дискомфорт.
 • Saccharomyces boulardii: пробиотик от дрожди, който помага при лечението и предотвратяването на диария.
 • Lactobacillus rhamnosus: Особено ефективен при предотвратяване и лечение на стомашно-чревни инфекции и насърчаване на здрава имунна система.
 • Lactobacillus casei: Известен с това, че подобрява храносмилането и засилва цялостния имунен отговор, той също така помага за регулиране на храносмилателната система.
 • Lactobacillus paracasei: Помага за засилване на имунната система и може да облекчи симптомите на алергии и да намали честотата на настинките.
 • Lactobacillus gasseri: Показва потенциал за подпомагане на загубата на тегло и подобряване на метаболитното здраве.
 • Bifidobacterium bifidum: Важен заради ролята си в смилането на диетичните фибри, борбата с вредните бактерии и укрепването на имунната система.
 • Bifidobacterium longum: Помага за поддържане целостта на чревната стена, насърчава нормалното храносмилане и може да помогне в борбата със симптомите, свързани със стреса.
 • Streptococcus thermophilus: Този щам е полезен при храносмилането на лактозата и е известно, че подобрява цялостното здраве на чревната лигавица.

Ако искате най-доброто от света на пробиотиците, опитайте продуктите на BioKult. Продуктите на марката се разработват в собствена научно-изследователска база и в тясно сътрудничество с водещи изследователски и университетски центрове във Великобритания и по света. Прилага се комплексна програма за контрол на всички партиди суровини и готови продукти, което гарантира възможно най-доброто качество през целия производствен цикъл и на всеки продукт.

Един подходящ продукт за осигуряване на широк набор от пробиотици е Bio-Kult BOOSTED / Био-Култ Буустед – 15 капсули. Може да се приема и успоредно с антибиотично лечение за подсилване на имунитета. В него се съдържат живи бактериални щамове от следните видове, както и важният за нервната система витамин В12:

 1. Bacillus subtilis PXN® 21®
 2. Bifidobacterium bifidum PXN® 23™
 3. Bifidobacterium breve PXN® 25™
 4. Bifidobacterium infantis PXN® 27™
 5. Bifidobacterium longum PXN® 30™
 6. Lactobacillus acidophilus PXN® 35™
 7. Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus PXN® 39™
 8. Lactobacillus casei PXN® 37™
 9. Lactobacillus plantarum PXN® 47™
 10. Lactobacillus rhamnosus PXN® 54™
 11. Lactobacillus helveticus PXN® 45™
 12. Lactobacillus salivarius PXN® 57™
 13. Lactococcus lactis ssp. lactis PXN® 63™
 14. Streptococcus thermophilus PXN® 66™

За употреба в ежедневието без да има специфично активно заболяване или настинка може да вземете Bio-Kult® Everyday / Био-Култ Ежедневен пробиотик – 15 капсули. Той отново е с 14 щама живи пробиотични бактерии от следните видове:

 1. Bacillus subtilis PXN® 21®
 2. Bifidobacterium bifidum PXN® 23™
 3. Bifidobacterium breve PXN® 25™
 4. Bifidobacterium infantis PXN® 27™
 5. Bifidobacterium longum PXN® 30™
 6. Lactobacillus acidophilus PXN® 35™
 7. Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus PXN® 39™
 8. Lactobacillus casei PXN® 37™
 9. Lactobacillus plantarum PXN® 47™
 10. Lactobacillus rhamnosus PXN® 54™
 11. Lactobacillus helveticus PXN® 45™
 12. Lactobacillus salivarius PXN® 57™
 13. Lactococcus lactis ssp. lactis PXN® 63™
 14. Streptococcus thermophilus PXN® 66™

Всеки продукт е наличен в различни разфасовки. За най-малките с най-крехък имунитет и стомахче можем да предложим Bio-Kult® Infantis / Био-Култ® Инфантис – научно разработен продукт за храносмилателната система на кърмачета, бебета и малки деца.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *